Angst og frygt
Hvornår opstår angst?
Det kan være i mange forskellige situationer, alt efter hvad personen er bange for. Det kan være i sociale sammenhænge, ved bilkørsel, under flyveture, ved fremlæggelser/eksaminer osv. Eller det kan være en decideret dødsangst, som kan udmønte sig i, pludselig og overvældende følelse af angst i hele kroppen eller den mere generelle følelse af, utryghed ved livet, for at blive syg etc.
Man kan have følelsen af, slet ikke at kunne styre det, der sker med én selv. Kroppen, tankerne og følelserne reagerer underligt på noget, der tilsyneladende er ganske almindeligt.
Angst og alarmberedskab
Det der sker er, at en del af hjernen (den bevidste, logisk rationelle del) opfatter, at der sker noget uhensigtsmæssigt, uden at den kan gøre noget ved det.
Den del af hjernen, der giver problemet, er den underbevidste eller ubevidste del, som blandt andet er mere følelsesmæssigt betonet.
Årsagen til, at hjernen reagerer som den gør, er til gengæld både logisk og rationel: På et tidligere tidspunkt har den underbevidste del af hjernen fået den idé, at den skal beskytte dig imod en bestemt ting. Underbevidstheden har kontrol over centralnervesystemet (det autonome nervesystem), som styrer alle processer i kroppen – dannelsen af proteiner, hormoner og styring af hjerteslag, øjenblink, åndedræt, fordøjelse m.m.
Hvad er angst?
Overordnet findes der fem former for angst:
- Agorafobi: Angst for at være på steder med mange mennesker.
- Panikangst: Angstanfald, der kommer pludseligt og voldsomt.
- Genereliseret angst: En nærmest konstant oplevelse af angst, anspændthed eller nervøsitet.
- Socialangst: Angst for at føle sig observeret eller for at blive kritiseret af andre mennesker.
- Enkelfobi: Angst for specifikke ting eller situationer, som f.eks. broer, højder, edderkopper etc..
- Herudover kan nævnes angst for at dø / dødsangst, angst for at miste, angst for at blive syg / sygdomsangst etc.
Måske oplever du mere din angst som en decideret eksamensangst, præstationsangst, eller en OCD/tvangstanke og det kan du læse mere om ved at klikke på den blå tekst.
Hvorfor får man angst?
Der er altid en årsag til hvorfor angst opstår. Angsten kan være opstået under et forhold til en kæreste eller mand, der ikke har været godt for dig. Den kan komme af den måde du er blevet opdraget af dine forældre på, eller måske nogle dårlige oplevelser du har haft i skolen for længe siden. Måske har du oplevet at sidde i en biograf og pludselig få kvalme og det har din underbevidsthed så lagret, og pludselig en dag oplever du, at få et angstanfald fordi du er i et lukket rum eller sammen med mange mennesker. Vi har også haft klienter, der efter stressforløb eller pludselig svimmelhed eller sygdomsforløb, har oplevet at blive så angste, at det styrer deres liv og færden. Der er altid en årsag. Så lad os hjælpe dig frem til den årsag, de bagvedliggende følelser eller overbevisninger, så du kan slippe af med din angst.
Har jeg angst?
Kan du genkende en eller flere af ovenstående symptomer? Og føler du dig mere udfordret i din hverdag end du selv kan håndtere lige nu? Så kontakt os for en snak. Vi er Danmarks bedst uddannede team til behandling af angst med hypnose og hypnoterapi. Vi vil gerne hjælpe dig også.
Underbevidsthedens håndtering af angst:
Én af de måder, som underbevidstheden kan advare og hjælpe dig på, er ved at påvirke din krop med følelser af, at være bange. Det gør kroppen ved eksempelvis at øge hastigheden på eksempelvis blodomløb og puls og få hjertet til at slå hurtigere – du bliver bange. Og når et menneske oplever at blive bange, så fjerner det sig fra den fare, der er i nærheden.
Eksempelvis kan man “redde” sig selv ved at flygte fysisk. Bevæge sig væk fra situationen hvorefter underbevidstheden så igen normaliserer kroppens tilstand. Man kan også – hvis der er et objekt som f.eks. en edderkop – slå det angstfremkaldende ihjel… og på den måde komme ud af situationen – hvis underbevidstheden er 100% overbevist om, at det faretruende er uskadeliggjort.
En tredje måde kunne også være, at man “går ind i sig selv” – bliver stiv af skræk og bliver handlingslammet.
Bliv fri af angst! Hypnose mod angst har vist sig meget effektivt. Og metaanalyser viser, at effekten af Kognitiv adfærdsterapi øges markant når man tilfører hypnose.
Hvordan behandler man angst med hypnose?
Dette er vigtigt:
- at få gjort noget ved årsagen
- At vælge en hypnoterapeut der ved hvad hun/han har med at gøre.
- Mange hypnotisører og hypnoterapeuter arbejder desværre ikke med årsagerne til at angsten er opstået. Ved alle former for angst er det vigtigt at få gjort noget ved årsagen og behandle angsten. Gøres dette ikke forstærker angsten sig selv, og kan i sidste instans blive det, der styrer folks liv – både arbejdsmæssigt og socialt. Her kan hypnose og hypnoseterapi hjælpe!
Vidste du?
Forskning viser, at hvis man tilfører hypnose til de kognitive terapeutiske metoder så øges succesraten markant!
3 af hypnoseterapeuterne hos Hypnoseterapi Vejle er uddannet i disse nye og banebrydende metoder indenfor kognitiv hypnoseterapi. Metaanalyser viser, at Hypnose mod angst er den mest effektive behandlingsform. Vi underviser i denne behandlingsform (CBH – Kognitive Behavioural Hypnotherapy) på vores hypnoseskole som hedder Hypnosehuset Danmark.
Vores klinik ligger i Vejle. Kontakt Louise på 28137505 eller via vores mailformular her og hør, hvordan vi kan hjælpe dig også.
Læs mere om vores behandlingsformer